Lactate contrafăcute, în magazinele românești: lapte îndoit cu apă, brânză sfărâmicioasă. Șocant ce arată testele inspectorilor sanitar-veterinari
Dacă brânza dulce de vaci pusă pe o farfurie și lăsată la temperatura camerei se acoperă cu o crustă galbenă, dar nu-și modifică nici gustul, nici mirosul, cel mai probabil ea este preparată cu ulei de palmier. Brânza naturală începe să fermenteze.
Înghețata
Este suficient să o lăsați să se dezghețe pe o farfurie. Produsul natural se va înmuia, păstrându-și forma, în timp ce produs cu ulei de palmier se va topi mult mai lent, transformându-se într-un lichid semitransparent.
Cașcavalul
Cașcavalul fabricat cu ulei de palmier poate fi depistat ușor după gustul caracteristic de săpun. Un test și mai relevant este cel al expunerii la soare sau la căldură: cașcavalul adevărat se înmoaie și își pierde elasticitatea în câteva minute, în timp ce produsul falsificat, dimpotrivă, devine mai tare și pe suprafața sa apar stropi de ulei.
Untul
Ca și „brânza dulce de vaci”, untul contrafăcut rămâne printre dinți, lăsând depuneri grase pe limbă. Untul adevărat se topește ușor. La temperatura camerei untul natural se înmoaie, iar cel care conține grăsimi vegetale rămâne tare. Denumirile ambigue sub care se ascunde uleiul de palmier sunt numeroase și în continuă creștere, făcând tot mai dificilă evitarea consumului de produse care conțin acest ingredient. Totuși, atenția acordată descrierilor de pe etichete poate ajuta la identificarea lor.
Sursa: realitatea.net