Alertă în Piață: Fructe și Legume Sub Lupa Autorităților
Într-o lume unde sănătatea ar trebui să fie pe primul loc, rezultatele recente ale controalelor efectuate în piețele din Capitală ridică semne de întrebare. După ce jurnaliștii Realitatea PLUS au pus sub microscop pepenii vânduți în piețe, rezultatele analizelor de laborator au venit cu vești bune: niciun pericol de pesticide. Dar, oare cât de sigure sunt celelalte fructe și legume pe care le punem pe masă?
Un Raport Care Ar Trebui Să Ne Trezească
Romeo Șoldea, directorul Autorității Naționale Fitosanitare, dezvăluie că, din peste 2.250 de probe de fructe și legume analizate anul acesta, au fost descoperite 25 de neconformități. Asta înseamnă că 1,28% dintre produsele testate sunt pline de chimicale peste limita admisă. Tomate, ceapă verde, spanac – sunt doar câteva dintre alimentele de bază care ne pot pune sănătatea în pericol.
Amenzi Care Nu Descurajează Pe Nimeni
Și totuși, ce se întâmplă cu cei care ne pun sănătatea în pericol? Romeo Șoldea menționează amenzile aplicate pentru utilizarea necorespunzătoare a produselor de protecție a plantelor: între 3.000 și 7.000 de lei. Dar, când vine vorba de comercializare, pedepsele par mai degrabă simbolice – între 500 și 2.000 de lei, în funcție de cantitatea din lot. Sunt aceste sume suficiente pentru a opri comercializarea produselor periculoase?
Continuarea Luptei Pentru Siguranța Alimentară
În ciuda acestor descoperiri îngrijorătoare, autoritățile promit să continue controalele. Dar, este suficient? În timp ce pepenii din Capitală au trecut testul de siguranță, raportul privind celelalte fructe și legume arată că drumul către o alimentație sănătoasă și sigură este încă lung și plin de obstacole.
Sursa: Realitatea.net