Close Menu
    Ultimele stiri

    Jaful AFM în contextul istoric: Cum România 2025 reiterează tiparele de pradă ale secolelor precedente

    iunie 20, 2025

    Trei povești din labirintul AFM: Când aceeași garanție salvează și condamnă în același timp

    iunie 11, 2025

    Polițistul Jurjuț Cristian, trimis să execute percheziții la familia Talpoș: ‘Doar executăm ordine’

    iunie 5, 2025
    Pe Subiect
    SUBSCRIBE
    • Politica
    • Justitie
    • Sanatate
    • Sport
    • Diverse
    • Justitie
    • Advertoriale
    • Anunturi comerciale
    • Editoriale
    • Social
    Pe Subiect
    Home»Sanatate»Dezastru în restaurantele din țară: descoperiri incredibile.
    Sanatate

    Dezastru în restaurantele din țară: descoperiri incredibile.

    februarie 14, 2025Niciun comentariu3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Telegram Email
    Dezastru in restaurantele din tara descoperiri incredibile
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Dezastru în restaurantele din România: Protecția Consumatorului scoate la lumină nereguli șocante

    Într-o acțiune amplă desfășurată la nivel național, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat 178 de restaurante. Rezultatele sunt alarmante: 142 dintre acestea au fost găsite cu abateri grave, iar 28 de unități au fost închise temporar. Amenzile aplicate au depășit suma de 1,2 milioane de lei, iar peste două tone de produse neconforme au fost retrase de la comercializare.

    Produse expirate și condiții insalubre în bucătării

    Inspectorii ANPC au descoperit o serie de nereguli care pun în pericol sănătatea consumatorilor. Printre acestea se numără utilizarea produselor cu termen de valabilitate depășit, spații frigorifice cu depuneri masive de gheață, tăvi de cuptor deformate și arse, precum și tigăi pline de grăsime arsă. De asemenea, au fost identificate materii prime fără etichete martor și produse finite depozitate incorect.

    În unele cazuri, inspectorii au găsit coșuri de gunoi neconforme, fără pedale și capac, precum și ustensile neprofesionale, cum ar fi bureți de sârmă folosiți pentru igienizarea veselei. Aceste practici nesigure ridică semne de întrebare cu privire la respectarea normelor de igienă în aceste unități.

    Abateri grave în manipularea și depozitarea alimentelor

    Problemele nu se opresc aici. Produsele alimentare erau manipulate și depozitate în condiții improprii. Inspectorii au descoperit băuturi răcoritoare depozitate direct pe paviment, lipsa datei deschiderii produselor și ambalaje reutilizate. În plus, graficele de monitorizare a temperaturii erau incomplete, iar produsele provenite din decongelare nu erau evidențiate corespunzător.

    Mai mult, în meniuri lipseau informații esențiale, precum proveniența produselor, declarațiile nutriționale, ingredientele și alergenii. Aceste lipsuri contravin reglementărilor în vigoare și pot induce în eroare consumatorii.

    Condiții deplorabile în spațiile de lucru

    Inspectorii ANPC au constatat că multe dintre bucătării funcționau în condiții deplorabile. Suprafețele de lucru erau acoperite de grăsime și praf, iar echipamentele din bucătărie aveau depuneri de grăsimi arse și resturi alimentare. Agregatele frigorifice erau neigienizate, iar în unele cazuri lipseau plasele de insecte la ferestrele bucătăriilor.

    De asemenea, inspectorii au identificat scaune deteriorate, cântare fără verificare metrologică și nereguli în utilizarea toppingurilor, sosurilor și înghețatei, pentru care nu era precizată data deschiderii. Toate aceste deficiențe reflectă o lipsă flagrantă de respect față de consumatori.

    Consecințe și măsuri luate

    În urma acestor controale, activitatea a 28 de restaurante a fost suspendată temporar până la remedierea deficiențelor. Amenzile contravenționale aplicate au totalizat 1.269.500 de lei, iar peste două tone de produse neconforme au fost retrase de pe piață. ANPC a subliniat necesitatea respectării stricte a normelor de igienă și siguranță alimentară pentru protejarea sănătății consumatorilor.

    Acțiunea ANPC scoate la iveală o realitate îngrijorătoare în industria restaurantelor din România. Consumatorii sunt sfătuiți să fie vigilenți și să raporteze orice nereguli observate în unitățile de alimentație publică.

    Sursa: www.realitatea.net/stiri/actual/dezastru-in-restaurantele-din-tara-incredibil-ce-au-descoperit-inspectorii-de-la-protectia-consumatorului_67af90c49e045b72e56c58f3

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    admin
    • Website

    Related Posts

    Stenoza canalului vertebral: cauze și persoane afectate

    aprilie 23, 2025

    Cum să recunoști o urgență cardiovasculară și acțiuni necesare

    aprilie 23, 2025

    Test optic ce ajută la identificarea trăsăturilor autiste.

    aprilie 22, 2025

    Fructele ce albesc dinții, ard calorii și controlează glicemia. Sezonul începe în mai.

    aprilie 22, 2025

    Metode eficiente pentru a scăpa de anxietate.

    aprilie 22, 2025

    Nouă regulă ANPC pentru limitarea accesului minorilor la țigări.

    aprilie 21, 2025
    Add A Comment

    Comments are closed.

    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    • Politica cookies
    • Contact
    • Facebook
    • Politica
    • Sanatate
    • Sport
    • Diverse

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.