Alianța PSD-PNL conduce în intențiile de vot pentru alegerile europarlamentare, arată un sondaj INSCOP
Conform unui recent sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro, alianța PSD-PNL se află în fruntea preferințelor electorale pentru alegerile europarlamentare, cu 43,7% din intenții, fiind urmată de AUR cu 17,5% și de Alianța Dreapta Unită cu 14,1%. Aceste procente sunt calculate raportându-se la totalul respondenților care au exprimat o preferință electorală, indiferent de certitudinea participării lor la vot.
În ceea ce privește alegerile locale, PSD conduce cu 29%, urmat aproape de PNL cu 27,6%, AUR cu 14,5% și Alianța Dreapta Unită cu 12,7%. Remarcabil este faptul că ordinea se schimbă atunci când se iau în considerare doar intențiile de vot ale celor care sunt siguri că vor participa la vot, unde Alianța Dreapta Unită depășește AUR.
Cu privire la alegerile europarlamentare, atunci când se compară intențiile de vot ale votanților mobilizați (cei care sunt siguri că vor vota) cu cele ale votanților generici (indiferent dacă sunt sau nu siguri de participare), se observă o ușoară variație a procentelor. În rândul votanților mobilizați, alianța PSD – PNL este favorizată cu 44.3% față de 43.7% în rândul votanților generici, în timp ce Alianța Dreapta Unită crește de la 14.1% la 16.8%, și AUR scade de la 17.5% la 15.3%
La alegerile locale, diferențele dintre votanții mobilizați și cei generici se mențin relativ constante, dar se observă o preferință ușor crescută pentru PSD și PNL în rândul celor mai siguri de participarea lor la vot. Interesant este că Alianța Dreapta Unită și-a majorat procentul de la 12.7% la 14.6% în rândul votanților mobilizați, pe când AUR a înregistrat o scădere de la 14.5% la 11.9%.
Sondajul de opinie efectuat de INSCOP Research evidențiază nu doar intențiile de vot actuale ale românilor cu două săptămâni înainte de alegeri, ci și importanța mobilizării electoratului în determinarea rezultatelor finale. Este indispensabil, prin urmare, ca partidele politice să își intensifice eforturile pentru a stimula participarea cât mai largă la vot.
Metodologia aplicată în cadrul acestui sondaj implică interviuri telefonice realizate în perioada 20 – 25 mai 2024, pe un eșantion de 1100 de persoane, stratificat și reprezentativ pentru populația neinstituţionalizată a României de peste 18 ani. Cu un grad de încredere de 95%, eroarea maximă admisă a sondajului este de ± 2.95%.