Elena Lasconi reacționează la audierea lui Călin Georgescu
Elena Lasconi, președinta USR, a declarat că are încredere în justiția din România, subliniind că procurorii își fac treaba. Ea a precizat că, dacă există dovezi clare împotriva lui Călin Georgescu, acesta trebuie să răspundă în fața legii. Totodată, Lasconi a evidențiat importanța democrației, afirmând că oamenii trebuie să fie lăsați să candideze, iar poporul să decidă.
Lasconi a adăugat că greșeala autorităților ar fi doar dacă l-au reținut pe Georgescu fără probe, dar a exprimat încrederea că procurorii au dovezi. Ea a subliniat transparența cheltuielilor din campania sa electorală, comparând situația cu cea a lui Georgescu, care a declarat că nu a cheltuit nimic, fapt considerat imposibil de către lidera USR.
Controversele din jurul lui Călin Georgescu
În contextul audierii lui Călin Georgescu, soția acestuia, Cristela Georgescu, a calificat situația drept „o mascaradă” și „un spectacol al cătușelor”. În același timp, liderul AUR, George Simion, a acuzat o „lovitură de stat” și a participat la protestele organizate în fața Parchetului General.
Lasconi a fost întrebată despre posibilitatea ca Georgescu să fie împiedicat să candideze la Președinție, dar a evitat să comenteze din perspectiva unui judecător. Ea a menționat, însă, că deciziile Curții Constituționale trebuie să fie consecvente, făcând referire la cazul Dianei Șoșoacă, exclusă anterior din cursa electorală.
Apel la calm și rațiune
Elena Lasconi a făcut un apel la calm și rațiune, subliniind că românii trebuie să fie inteligenți și să evite escaladarea tensiunilor. Ea a reiterat că instituțiile statului, inclusiv procurorii și Curtea Constituțională, trebuie să-și facă treaba în mod corect și transparent.
În același timp, Lasconi a subliniat că nimeni nu este mai presus de lege și că, dacă Georgescu a încălcat legea, trebuie să răspundă. Totuși, ea a reafirmat că democrația presupune ca cetățenii să decidă prin vot, nu prin excluderi arbitrare.
Reacții din partea altor lideri politici
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că justiția trebuie să fie separată de celelalte puteri ale statului și că organele judiciare au datoria să prezinte dovezi clare opiniei publice. De asemenea, Anca Alexandrescu a subliniat că Georgescu nu are interdicția de a candida, considerând acest aspect esențial pentru viitorul său politic.
Evenimentele din România au atras atenția presei internaționale, care a relatat pe larg despre situația tensionată. În același timp, protestele și reacțiile publice continuă să crească, alimentând dezbaterile despre justiție și democrație.