Administraţia judeţeană aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că în acest moment atribuţiile de ordonator principal de credite nu pot fi exercitate de nicio persoană din cadrul Consiliului Judeţean. Pe cale de consecinţă, există un blocaj total la nivelul instituţiei şi al subordonatelor, neputând fi procesate şi semnate documente extrem de importante care vizează proiecte, avize, autorizaţii etc. Din acest motiv, Consiliul Judeţean Vrancea a anunţat încă de aseară faptul că se impune întrunirea de urgenţă a autorităţii deliberative cu respectarea art. 192 alin. (1), art. 133 alin. (2) lit. (b) si art. 134 alin. (1) lit (b) din OUG nr. 57/2024. Fără întrunirea de urgenţă a Consiliului Judeţean, pentru intrarea în normalitate, nu se poate asigura funcţionarea administraţiei judeţene şi a instituţiilor subordonate, cu efecte negative asupra proiectelor de investiţii, dar şi cu efecte nedorite pentru persoanele fizice şi juridice care sunt în aşteptarea unor documente din partea CJ Vrancea”, informează biroul de presă al CJ Vrancea, într-un comunicat remis marți.
Potrivit sursei citate, „cei 30 de consilieri judeţeni aflaţi în funcţie în acest moment trebuie să facă în următoarea perioadă ceea ce este legal şi firesc şi anume să deblocheze activitatea instituţiei”. Situaţia de la CJ Vrancea a fost generată de decesul preşedintelui Cătălin Toma. Acesta a murit, sâmbătă, într-un spital din Capitală, la vârsta de 46 de ani. Toma, lider al PNL Vrancea, fusese internat în urma unei răceli care s-a complicat.Conform CJ Vrancea, prefectul judeţului a emis, luni, 19 februarie, Ordinul privind încetarea de drept a mandatului preşedintelui CJ Vrancea, iar după emiterea acestui document urmează derularea paşilor prevăzuţi de Codul administrativ pentru preluarea atribuţiilor preşedintelui instituţiei.
„Contrar speculaţiilor apărute în mass-media, nu există nicio bătălie între cei doi actuali vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean pentru a prelua atribuţiile ce revin Preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea. De altfel, şedinţa de îndată a autorităţii deliberative va fi convocată după data de 22 februarie. Ulterior, atribuţiile vor fi exercitate de drept de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat potrivit dispoziţiilor art. 192 (1) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
Mențiunea vine după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora interimatul ar fi urmat să fie asigurat de unul din cei doi vicepreşedinţi ai CJ Vrancea, până la organizarea alegerilor, fiind vehiculat numele lui Ionel Cel Mare.