Școlile dintr-o localitate din județul Gorj lăsate în părăgină, copiii parcurg zeci de kilometri pentru a ajunge la cursuri
Una dintre unitățile de învățământ se află în satul Tălpășești. Aici, ultimul clopoțel a sunat acum mai bine de un deceniu. Mai mult, sălile de clasă au devenit loc de desfășurare al petrecăreților din sat.
Reporter: Acum unde merg copiii la scoala?
Satean: La Cornesti.
Reporter: Trebuie sa mearga o distanta destul de mare?
Satean: Da, au microbuzul ala care ii duce si ii aduce.
Satean: Cand vin oamenii astia la cosit se baga si bea acolo, sa nu ii vada nimeni. Toate trebuie reconditionte, trebuie refolosite.
Elevii mai multor școli din Ploiești, blocați într-o gară din Prahova! Locomotiva trenului cu care ar fi trebuit să ajungă la Brașov s-a defectat Într-un alt sat, o altă școală are aceeași soartă. Clădirea este pe cale să se surpe. Pereții sunt crăpați și pot fi cojiți cu mâna liberă. Și mai trist este faptul că singurele săli de clasă care au rămas funcționale sunt folosite odată la patru ani, și atunci pentru secția de votare.
„Au fost inchise din lipsa de elevi. Sigur ca da, este o problema generala la toate zonele rurale”, a afirmat Madalina Ungureanu, primarul din Bălești.
Autoritățile vor să readucă la viață aceste școli pentru ca elevii să nu mai fie nevoiți să parcurgă zilnic zeci de kilometri.
„Este plina de vegetatie si neingrijita; locurile de joaca sunt intr-o stare avansata de degradare. Scoala este si ea la fel: nu a fost renovata niciodata.
Eu mi-as dori sa deschidem toate scolile din comuna Balesti. Tot ne invecinam cu Targu Jiu, ar fi pacat ca parintii din aceasta comuna sa-si transporte copiii dimineata, sa ii lase la scolile din oras”, spune Daniel Horcea, candidat pentru Primăria Bălești.