Agricultorii spun să fim atenţi la miros şi să le gustăm dacă se poate. Aroma ne ajută să le recunoaştem pe cele româneşti. Căpșunile românești sunt mult mai aromate decât cele din caserole aduse din export. Cum ne dăm seama care sunt româneşti? Le gustăm! Mai simplu decât atât nu se poate. Gustăm şi mirosim! Dacă sunt dulci şi aromate, sunt românești.
Pericolul ascuns din căpşuni pe care nimeni nu îl spune. Astfel de fructe au apărut deja în toate piețele. „Am gustat şi de prin alte părţi şi nu îţi dădeai seama dacă mănânci căpşuni, mere sau pere, nu au niciun gust”, explică domnul Ion, un cultivator de căpşuni de pe Valea Bârgăului. Potrivit acestuia, când cumpărăm căpşuni trebuie să le evităm tocmai pe cele mari şi frumoase şi să ne îndreptăm atenţia asupra celor mai micuţe, care nu au tocmai aspect de „reclamă”. Pe piaţa românească, momentan se găsesc doar căpşuni româneşti de seră, astfel că cele mai multe fructe provin din alte ţări.