Close Menu
    Ultimele stiri

    Programul Rabla pentru tractoare anulat în 30 de secunde: Disperarea unui sistem cu banii furați

    mai 20, 2025

    ȘANTAJ ȘI MAFIE ÎN JUSTIȚIA ORĂDEANĂ: Înregistrarea Care o Incriminează pe Matea Daniela și Dovada Complicității CSM și a Baroului Bihor

    mai 2, 2025

    Anatomia unei victorii juridice: A patra decizie favorabilă Trustee Capital Management IFN dezvăluie mecanismele sistemului corupt din Casa Verde Fotovoltaice

    aprilie 25, 2025
    Pe Subiect
    SUBSCRIBE
    • Politica
    • Justitie
    • Sanatate
    • Sport
    • Diverse
    • Justitie
    • Advertoriale
    • Anunturi comerciale
    • Editoriale
    • Social
    Pe Subiect
    Home»Diverse»15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale: spectacole și acces gratuit la muzee
    Diverse

    15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale: spectacole și acces gratuit la muzee

    ianuarie 15, 2025Niciun comentariu3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Telegram Email
    15 ianuarie Ziua Culturii Nationale spectacole si acces gratuit la muzee
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ziua Culturii Naționale: Un tribut pentru Mihai Eminescu și patrimoniul cultural românesc

    În fiecare an, pe 15 ianuarie, România celebrează Ziua Culturii Naționale, o dată simbolică ce coincide cu aniversarea nașterii poetului național Mihai Eminescu. Instituită oficial în 2010, această zi reprezintă un prilej de reflecție asupra valorilor culturale și a moștenirii literare lăsate de Eminescu, considerat una dintre cele mai importante voci ale literaturii române.

    Născut la Botoșani în 1850, Mihai Eminescu a fost nu doar poet, ci și prozator, dramaturg și jurnalist. Opera sa, influențată de marile curente filosofice ale epocii, de la Platon la Schopenhauer, a rămas un reper fundamental în cultura română. Deși viața sa a fost scurtă, de doar 39 de ani, Eminescu a lăsat în urmă o moștenire literară impresionantă, inclusiv celebrele manuscrise donate Academiei Române de Titu Maiorescu în 1902.

    Evenimente culturale dedicate lui Eminescu

    Anul 2025 marchează 175 de ani de la nașterea poetului, iar această aniversare este sărbătorită printr-o serie de evenimente culturale organizate în București, în țară și în străinătate. Romfilatelia lansează o emisiune filatelică specială, intitulată „Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”, ce include mărci poștale și alte produse filatelice de colecție.

    La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, o expoziție dedicată reginei Maria a României va fi inaugurată, aducând în prim-plan personalitatea acesteia prin obiecte și cărți rare. Totodată, Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește expoziția „Orașul scriitoarelor”, ce explorează contribuțiile literare ale femeilor din perioada interbelică.

    Manifestări artistice și acces gratuit la muzee

    Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” organizează un recital intitulat „România în sărbătoare”, iar Teatrul „Ion Creangă” prezintă premiera spectacolului „Fetița cu chibrituri”. De asemenea, Filarmonica „George Enescu” oferă un recital extraordinar la Ateneul Român, care va putea fi vizitat gratuit în această zi.

    Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” propune un program special, incluzând proiecții de filme documentare și tururi ghidate. În plus, expoziția interactivă „Abracadabra – Secretele magiei” de la ARCUB – Hanul Gabroveni își întâmpină vizitatorii cu un atelier de lectură susținut de scriitoarea Carmen Tiderle.

    Celebrări internaționale și omagii aduse culturii române

    Ziua Culturii Naționale este marcată și în afara granițelor. La Stockholm, un recital de poezie și muzică clasică dedicat lui Eminescu este organizat de Institutul Cultural Român. La Lisabona, Ambasada României și Fundația Jose Saramago găzduiesc o seară culturală, în cadrul căreia sunt recitate poezii traduse în portugheză și sunt acordate distincții pentru promovarea culturii române.

    În țară, evenimentele includ dezvelirea unui bust al poetului la Sfântu Gheorghe, colocvii și momente artistice susținute de elevi și profesori. Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și alte instituții culturale organizează activități speciale pentru a celebra această zi importantă.

    Un simbol al identității naționale

    Ziua Culturii Naționale nu este doar un omagiu adus lui Mihai Eminescu, ci și o oportunitate de a reflecta asupra valorilor și proiectelor culturale care definesc identitatea românească. Prin evenimentele organizate, această zi reamintește importanța păstrării și promovării patrimoniului cultural, atât în țară, cât și peste hotare.

    Sursa: www.realitatea.net/stiri/actual/15-ianuarie-ziua-culturii-nationale-spectacole-si-acces-gratuit-in-mai-multe-muzee-din-bucuresti-si-din-tara_678766db706316632d51a013

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    admin
    • Website

    Related Posts

    ȘANTAJ ȘI MAFIE ÎN JUSTIȚIA ORĂDEANĂ: Înregistrarea Care o Incriminează pe Matea Daniela și Dovada Complicității CSM și a Baroului Bihor

    mai 2, 2025

    Ziua Forțelor Terestre. Ceremonie militară și religioasă în Parcul Carol I.

    aprilie 23, 2025

    Numărul elevilor care primesc 500 lei ajutor financiar a crescut.

    aprilie 22, 2025

    Ce au descoperit polițiștii în telefonul lui Rareș Ion?

    aprilie 22, 2025

    Începe construcția primului pod peste Prut după Revoluție.

    aprilie 22, 2025

    Un avocat condamnat definitiv: al patrulea dosar penal

    aprilie 22, 2025
    Add A Comment

    Comments are closed.

    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    • Politica cookies
    • Contact
    • Facebook
    • Politica
    • Sanatate
    • Sport
    • Diverse

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.